Att ta körkort är ett viktigt mål i Stockholm

Allt blir så mycket lättare när man kan köra bil. Man kan ta sig fram, skjutsa folk och ta ett jobb där det krävs körkort. Att i en given situation kunna sätta sig vid ratten är en stor fördel.

I det moderna samhället krävs det oftast att man har körkort. I Stockholm är det ett plus att man kan köra vid behov, på jobbet, privat och i föreningslivet. Man ska aldrig ge upp, för det finns alla chanser att lyckas, bara man är envis. Träning ger färdighet, och den nöts in med tiden, bara man hänger fast vid sitt mål, att ta sitt körkort.

Vill man så kan man

Det finns många sätt att ta körkort på. Numera erbjuds det intensivutbildning. Det finns också fördelaktiga paketerbjudanden, så att den dyra körkortsutbildningen blir lite mer överkomlig. Även om man påbörjat en utbildning och avbrutit den, kanske av ekonomiska eller hälsomässiga skäl, är det aldrig försent att ta nya tag och fullfölja alla moment så att man får sitt körkort. Det är värt ansträngningen flera gånger om.

Det finns olika sorters körkort. Vanligt bilkörkort, B-körkort, är guld värt att ha när man söker jobb. I Stockholm tillhör det nästan allmänbildningen att ha ett. Sedan finns det körkort för moped och lastbilar också. Den som vill övningsköra med någon annan, måste ha en särskild utbildning för detta. Den kallas introduktionsutbildning för eleven och handledarutbildning för den som lär ut.

Olika delar av körkortsutbildningen i Stockholm

Det är för trafiksäkerhetens skull det är så viktigt att genomgå hela utbildningen. Teorin ger kunskaperna och körlektionerna ger praktisk färdighet. Riskettan är en obligatorisk kurs för B-körkort och den är giltig i fem år. Den omfattar kunskap och diskussion kring riskerna i trafiken och vilka regler som gäller. Det handlar till exempel om hur vi kan bli störda av olika saker när vi kör bil. Mobiler, andras beteende, trötthet och mycket annat påverkar vårt omdöme vid ratten. Man diskuterar regler om droger och alkohol, riskbeteende och liknande.

Risktvåan, som också är obligatorisk för B-körkort och gäller i fem år, är teori och praktik när det gäller körning på halkbana. Det är en mycket viktig utbildning så att man vet hur man ska agera om man plötsligt hamnar på ett ställe med halka, kunna förutse hur fordonet reagerar och man får öva på hur man bemästrar situationen. Alla delarna i en körkortsutbildning är nödvändiga för trafiksäkerheten.

27 Aug 2020