Varför träning är viktigt

Att motionera, röra på sig och träna är nycklar till ett hälsosamt liv. Tyvärr så är detta något som i många fall får stå åt sidan i vardagen till förmån för andra saker. Det är både tråkigt och farligt. Jag tänkte peka på varför träning är viktigt och hur du ska hitta rätt balans i ditt liv.

Varför ska man träna - och vad ska man träna? Den första frågan är enklare att svara på. Man ska träna av den enkla anledningen att man mår bättre av det. Våra kroppar är byggda för rörelse och inte för att sitta stilla i soffan. Det som kommit att förändras är att vi idag inte får rörelse på samma naturliga sätt som vi fick förr. Våra arbeten är stillasittande och vi rör oss betydligt mindre under en arbetsdag numera. Det är farligt!

Idag måste träning och motion adderas speciellt och separat. Det är också det som är den stora svårigheten för många. Man stressar hem från jobbet, man ska laga mat, äta, städa undan och lägga barnen - att efter detta sedan ge sig ut för att promenera, jogga eller gå på gymmet blir en omöjlighet. Då är det lättare att låta ryggen känna den sköna känslan av soffans tyg. En förrädisk känsla som man kan unna sig efter motionen. Här följer några skäl till varför träning är viktigt och varför du ska implementera detta i ditt liv:

  • Du andas! Träning ger dig en högre lungkapacitet och det innebär att du får en bättre syreupptagningsförmåga.
  • Du blir piggare och gladare. Vid träning så frigörs endorfiner och dessa gör i sin tur att du blir både piggare och gladare.
  • Du orkar mer. Träning ger bättre kondition och det gör att du kommer att orka mer: en riktigt bra investering i dig själv och ditt liv. Dessutom så sänker träningen din puls och gör att ditt hjärta inte tvingas arbeta så hårt.
  • Du stressar mindre. Träning gör att du hanterar stress på ett bättre sätt. En annan viktig del är att du rensar hjärnan under ett träningspass. Oavsett hur mycket som väntar på dig på jobbet så kommer hundra kilo på gymmet alltid att vara hundra kilo. Då du väl tar på träningskläderna så kopplar hjärnan in sig på Träningsfrekvensen.
  • Du håller dig ung och fräsch. Träning är nyckeln till att hålla sig yngre - både i kropp och i sinne. All forskning visar på att regelbunden träning bromsar upp ett åldrande.

Jag skulle kunna fortsätta i all oändlighet med träningens fördelar, men jag stannar där. Vad ska man träna då? Man ska träna det man trivs med och inte det som andra gillar. Vi är olika och våra kroppar ser annorlunda ut. Vissa föredrar styrketräning, andra löpning och en tredje person kanske uppskattar yoga eller olika bollsporter mer. Det enda som krävs för att hitta rätt träningsform är att våga prova.

Gym idag är mer än bara hantlar och tunga vikter. Det finns något för alla och inte minst så finns det sällskap. Har man svårt att komma igång så kan draghjälpen från en grupp vara lösningen på problemet. Våga ta steget och prova dig fram!