Att vara pappa

Hur är det att vara pappa och hur blir man en riktigt bra sådan? Det är inet helt lätt att svara på. En sak som kommit att förändras är emellertid papparollen som sådan. Idag är familjen inte uppdelat i kvinnligt och manligt. Man sköter allt tillsammans - som det ska vara.

Vissa har svårt för detta; man vill vara familjeförsörjare och samtidigt - i och med detta - också ta sig vissa friheter gällande markservice. En sådan pappa anser sig ha rätt att slippa laga mat, slippa städa, slippa diska och slippa engagera sig i sina barns liv. Pengarna som man arbetar ihop ger ett carte blanche för ett dåligt beteende. Lyckligtvis så finns det inte så många av dessa i dagens moderna samhälle; det handlar om en relik från förr.

Detta utmärker en bra pappa

Det första som utmärker en bra pappa är engagemang direkt. Det vill säga - man är med redan innan barnet är fött. Man följer med på ultraljud, man är med hos barnmorskan, man läser på om förlossningen och man är förberedd på hur saker och ting kommer att se ut då barnet väl är fött - i den mån det är möjligt, så klart. Lyssna på hjärtslag, prata med barnet genom magen, sjung lite - visa att du väntar och längtar!

I övrigt finns det även några andra viktiga punkter:

  • Stöttar och ger beröm. En bra pappa försöker behålla lugnet även då stressen är som värst - och det kommer att komma lägen då det verkligen skjuter i höjden. Försök att räkna till tio och försök att samtala med dina barn även då de skriker och gråter. Börjar du skrika så kommer de att bli rädda för dig. Det är hämmande för barnens utveckling och personlighet. Kritik ska heller inte bli en vana att ta till. Även den skapar rädsla och hämmar.
  • Disciplin då det behövs. En bra pappa vågar säga till då något är fel - men på rätt sätt. Barnet ska lära sig om livet och du som pappa är en vägvisare. Du ska korrigera misstag, men du ska göra det utan att bli arg eller visa besvikelse. Du ska kunna rätta dina barn utan att det känns konstigt. En viktig faktor för att nå dit är att hela tiden ge beröm. Som sagt: genom beröm så visar du uppskattning och det ger ett barn som får ett bra självförtroende och en bra självkänsla. Leta alltid efter en möjlighet att ge ditt barn beröm!
  • Lagspelare. Du och mamman är ett team som arbetar tillsammans med att uppfostra barnen. Visa din partner kärlek och visa dina barn att ni är kära i varandra. För dina barn så är du en riktig hjälte, se till att bära den manteln så länge du bara kan.
  • Leker. Lägg bort telefonen och engagera dig i barnens lek. En pappa kan leka på ett sätt som mammor inte klarar av. Det sker på ett mer fysiskt sätt och det är bra. Barnen vågar genom sådan lek utmana sig själv och sina kroppar. Var närvarande med dina barn och släpp loss det barn som finns inom dig!