Vad betyder föräldraskap egentligen?

Vad betyder föräldraskap egentligen? Det här är förmodligen en fråga som alla föräldrar brottas med - i synnerhet under sömnlösa nätter. Att vara förälder innebär att man har en människa att ta hand om; ett livslångt åtagande som kan vara skrämmande i vissa lägen - men som alltid är helt fantastiskt.

Det är en svindlande känsla att hålla i ett nyfött barn för första gången och lika svindlande är det att följa hela utvecklingen och alla faser som barnet går igenom. Ett föräldraskap upphör aldrig. Även efter att man dör så kommer barnet att vårda minnet och föra arvet av dig vidare.

Det senare är, enligt mig, en viktig sak i sammanhanget. Detta då dina vanor, ditt beteende, dina manér och ditt sätt att leva livet kommer att föras vidare på ett eller annat sätt. Hur vill du att dina barn ska bli som vuxna? Svaret finns ofta i hur du själv är som människa. Är det något som jag lärt mig av mitt eget föräldraskap så är det att barn inte gör som du säger - de gör som du gör.

Denna lärdom försöker jag alltid ha i mitt huvud; den hjälper mig att slipa bort de vassaste kanterna i min personlighet och den hjälper mig att alltid försöka vara så bra som möjligt. Ingen är perfekt, men alla kan sträva efter perfektion. Inte minst i det egna föräldraskapet.

Uppmuntra dig själv och ge dig en klapp på axeln

Vi behöver påminna oss om att vi alltid gör vårt bästa och att man faktiskt får misslyckas i det lilla med jämna mellanrum. vad innebär då ett bra föräldraskap? Jag anser att det finns några punkter som definierar ett sådant; når man dessa så är man också en bra förälder.

  • Du ger barnet mat på bordet. Ditt barn behöver aldrig gå hungrigt och du kan alltid se till att det finns mat i kylskåpet.
  • Barnet har ett hem. Storlek, design och område spelar ingen roll. Du som förälder har ordnat ett boende till ditt barn; en bostad där barnet känner trygghet, kärlek och värme.
  • Du skyddar ditt barn. Oavsett situation så finns du där för ditt barn och skyddar det från faror.
  • Barnet får utveckla sig själv. Du är med och stöttar ditt barn. Du uppmuntrar barnet att bli en egen individ och du är den del av barnets intressen - oavsett vilka dessa är. Du engagerar dig.
  • Du lär ditt barn om livet. Barnet går i skolan och får lära sig en massa nödvändiga saker där. Som förälder så lär du barnet allt annat och ger tips, råd och lärdomar om livet. Du är en trygg punkt som barnet alltid kan vända sig till - genom hela sitt liv.
  • Du ger barnet självkänsla. Man ska skilja på självkänsla och självförtroende- Enligt mig är det förra viktigare. Barnet ska hitta sig själv och veta vem man är, vad man klarar av och ha en väldigt bra uppfattning om det egna jaget. En god - stark - självkänsla är något som verkligen är viktigt att ha.

Sluta jämföra dig med andra

Är du, baserat på denna lista, en bra förälder? Hur många punkter kan du pricka av och finns det någon som du känner att du behöver arbeta lite hårdare med? Glöm aldrig att ge dig själv lite beröm och en välförtjänt klapp på axeln varje dag.

En annan sak som jag inte kan trycka nog hårt på gällande ett föräldraskap är följande: Strunta i andra föräldrar. Med detta menar jag att mycket av den stress som finns idag härstammar från Sociala Medier. Vi jämför oss med andra och kommer ofta till korta. Andra föräldrar verkar ha hur mycket tid som helst, de verkar kunna erbjuda sina barn allt - och lite till - och de har rena hem, lyxig mat och hur mycket pengar som helst.

Det är den bild de ger dig - en bild som sällan stämmer överens med verkligheten. Jämför dig med dig själv och försök istället att förbättra dig och ditt föräldraskap lite grann varje dag.