Badtunna eller pool?

Funderar du på om du ska investera i en badtunna eller om du ska anlägga en pool? Vi tar upp några faktorer som kan vara värda att tänka på innan du bestämmer dig.

Pris

Priset på pooler varierar väldigt mycket. Hur mycket poolen kostar beror till stor del på hur stor den är samt ifall den skall vara nergrävd eller ej. Skall man köpa en någorlunda hållbar pool får man iallafall spendera omkring 10 000 kronor men då är det en billig ovanliggande pool med tvivelaktig kvalitet. En riktig pool kostar mellan 50 000 - 150 000 kronor. Man måste även räkna med att arbetet kring installationen av poolen kan göra att kostnaden blir högre.

En badtunna har priser mellan 20 000- 50 000 kronor. Även här tillkommer kostnad för installation, dock inte lika mycket då de inte behöver grävas ner.

Slutsatsen man kan dra av detta är att det är enklare att hitta en bra badtunna som håller under 50 000 kr äv vad det är att hitta en pool.

Utrymme

Pooler finns i många olika storlekar och kan ha nästan vilket utformning som helst. En pool tar generellt större utrymme än en badtunna. Att poolen är stor och går att simma runt i är nästan själva vitsen med poolen. Sålunda är det ett måste att ha en relativt stor tomt där man kan anlägga en pool och dessutom en sällskapsyta runt poolen.

Badtunnor är betydligt mindre i storlek. Det är är inte heller mening att man skall simma runt i en badtunna. En badtunna nyttjar man genom att sitta still och ta det lugnt. Badtunnor är mer lättplacerade än pooler. En badtunna kan man ha i nästan vilken trädgård som helst.

Användning

En pool kan användas av många människor samtidigt. Dock skall man vara lite försiktig med antalet om det är hopp och lek i poolen. Risken finns att någon hoppar på någon annan och att detta kan orsaka skador eller livsfara. Pool går att använda för att motionera. Man kan simma eller gymnastisera i en pool. Om man inte bygger sin pool inomhus går den endast att använda på sommaren.

En badtunna kan man använda ensam eller tillsammans med sina vänner. Ofta är badtunnor byggda för ett särskilt antal människor. Det finns små badtunnor för en eller två personer och riktigt stora med plats för upp till 10 personer. Att bada i en badtunna är ett trevligt sätt att umgås med sina vänner. De flesta badtunnor går att använda året om.

Skötsel

Varken pool eller badtunna kräver egentligen så mycket skötsel. En badtunna kräver ingen skötsel när den inte används men dock innan och efter. Poolen behöver rengöras åtminstone en gång i veckan när den är igång.

Slutsats

Pool och badtunna är väldigt olika saker. Dock kan man enkelt se att det är betydligt billigare med en badtunna, dessutom går badtunnor att använda på vintern vilket är en klar fördel. Läs mer om badtunnor på denna hemsida: https://badbaljan.com/

16 Oct 2022