Ergonomiska arbetsstationslösningar - en investering

Idag så ser våra arbeten annorlunda ut mot hur de gjorde förr. Det primära handlar om att de blivit enklare. Moderna maskiner minskar på arbetsbördan och vi behöver inte längre anstränga oss lika mycket rent fysiskt som vi gjorde förr. På gott och ont.

Det finns nämligen någonting väldigt talande i detta. Trots att vi jobbar mindre med våra kroppar som ett verktyg så går vi sönder mer idag än tidigare. Antalet sjukskrivningar ökar och mestadels så handlar det om sådana som rör smärta i muskler, leder och skelett.

Något som kommer som en följd av stillasittande arbeten och monotona rörelser - som dessutom sker i en allt annat än ergonomisk arbetsmiljö. Just ergonomi är det stora motgiftet mot dessa sjukskrivningar och en faktor som fler arbetsgivare borde lägga ett större fokus på.

Ergonomiska arbetsstationslösningar gör skillnad

Varför blir så många sjukskrivna - och hur kan jag bromsa den trenden? Genom ergonomiska arbetsstationslösningar kan man komma en bra bit på väg i den frågan.

Ergonomiska arbetsstationslönsningar inom exempelvis industri och verkstad handlar om en genomtänkt arbetsstation där allt från arbetsstol, arbetsbänk och exempelvis förvaring anpassats både mot arbetsuppgifter och mot den person som ska arbeta på stationen i fråga.

Det senare är viktigt: genom att exempelvis snabbt kunna strukturera om, höja- eller sänka bordet och anpassa en arbetsstol så kan man också effektivt skifta arbetsuppgifter och därigenom komma undan de monotona rörelser som kan leda till fysiska besvär.

Industrin ligger i framkant

Det här är en fråga som just industrin och verkstadsbranschen ligger i framkant i och det är egentligen bara att hoppas att företag inom exempelvis kontor tar efter och kopierar dessa tankar och idéer.

Det handlar inte om hur tungt och farligt ett jobb är - det handlar om hur man ges möjlighet att utföra jobbet och för att slippa göra det med framtida smärtor som följd. Att exempelvis sitta på ett kontor och svara på mail en hel dag sliter också på kroppen. Betydligt mer än vad många tror. Mer kring ergonomiska arbetsstationslösningar hittar du på denna sida: treston.se

15 Mar 2023