Goda råd när du ska byta däck i Uppsala

Det finns många olika typer och märken av däck vilket gör att det är svårt att välja. När du vänder dig till en däckspecialist i Uppsala blir det lättare.

Det är mycket man behöver tänka på när det är dags att köpa däck. De allra flesta har redan fälg men om man inte har det blir priset naturligtvis högre. Det går att hitta bra begagnade fälgar om man vill hitta ett billigt alternativ. Företag som arbetar med bildemontering brukar ha fälgar på lager men de måste passa just din bil.

Har man kommit så långt att man har fälg är det dags att orientera sig bland de olika typer och märken av däck som finns på marknaden. Även däck går att köpa begagnat men om de inte har bra mönsterdjup är det oftast ingen idé att köpa begagnat. Ett billigt alternativ kan då istället vara att välja regummerade däck.

Ska man ha däck med eller utan dubb?

Vilka däck man väljer beror på var man bor och vilken typ av vägar man kör på. För den som kör stadstrafik kan det räcka med vinterdäck utan dubb. Dubbade däck anses vara ett sämre miljöval eftersom de river upp mikroskopiskt små partiklar ur asfalten. Partiklarna är så små att de går att andas in och på det sättet fastnar de i luftvägar och lungor.

Kör man mycket landsvägskörning i områden med snö och is kan det emellertid behövas dubbade däck för att komma fram. Dubbdäcken ger extra säkerhet på blankis men kan ha sämre stabilitet på torra eller blöta vägar. Ljudnivån ökar med dubbar och bränsleförbrukningen kan bli högre eftersom däcken är tyngre och ger högre rullmotstånd.

Speciella däck som är anpassade för sommarvärme

Sommardäck har en särskilt utvald mjukare gummiblandning som är avsedd att ge extra bra grepp och kontroll på torra och våta vägar när temperaturen är varmare. Den 1 december är det inte längre tillåtet att köra med sommardäck men enligt Transportstyrelsens regler får de inte användas när årstemperaturen är lägre än +7° C.

Precis som med vinterdäck är valet av sommardäck beroende på var och hur du kör. När du ska köpa däck i Uppsala finns det flera däckfixare som kan ge dig råd om vad som passar just din bil och dina behov. För mer information kolla in dackfixaren.se.

2 Dec 2023