Guide till landningssida

Funderar du på att öka din synlighet på nätet i allmänhet och på Google i synnerhet? Det kan mycket väl vara det bästa beslut ditt företag tar gällande marknadsföring. Att synas på Google ger dig en möjlighet att skaffa nya kunder och där det också handlar om kunder som verkligen befinner sig i rätt målgrupp - de har redan sökt efter varan eller produkten du säljer. Genom att välja en landningssida så ökar också chanserna till sälj radikalt. En landningssida ger dig dubbel chans att ranka högre på Google.

En landningssida? Det krävs en förklaring till hur en sådan fungerar. Ponera att du kontaktar en SEO-byrå för hjälp med sökmotoroptimering av din egna hemsida. Sökmotoroptimering innebär att denna SEO-byrå optimerar din sida för vissa sökord. Säg att du säljer cyklar och att du har din verksamhet i Gävle. Givet då är att du vill att din sida ska synas under en sökning på Cyklar Gävle. Så långt är det glasklart: Byrån du anlitar jobbar sig igenom din sida och ser över alla texter, allt innehåll, alla rubriker och beskrivningar samt påbörjar ett gediget länkarbete som ska leda till att sidan börjar klättra på Google.

SEO fokuserar på det väsentliga

Det som kan vara problematiskt med detta är att dels att det tar tid - och dels också att du känner att din sida, så att säga, tappar sin skäl. SEO kan vara ganska känslokallt: fokus ligger på att skapa ett content som Google och de algoritmer som sökmotorn använder sig av uppskattar. Google rankar sidor efter relevans och detta innebär att det personliga kan få stryka på foten.

Man kan jämföra detta med att anlita en homestylist inför en bostadsförsäljning. Denne tar bort det onödiga och plockar fram det bästa ur bostaden. Det är inget personligt mot dig, din stil eller din smak: det handlar bara om att maximera vinsten vid en försäljning. Sökmotoroptimering har samma mål. Sidan ska anpassas för Google och för att den ska ranka högt på de sökningar som sker av de sökord du valt. Din sida får nytt innehåll - du kanske inte gillar det, men förhoppningsvis så kommer Google att göra det.

Guide till landningssida.

En landningssida rankar högre än din sida

En lösning i detta är att bygga en helt ny sida som fullt ut dedikeras till de sökord du vill synas under. Sidan i fråga kallas för en landningssida och allt på denna byggs upp efter Cyklar i Gävle - som ju var dina sökord. Rubriker, beskrivningar, namn på domänen: precis allt kommer att fokusera på detta - men alla kontaktuppgifter kommer att leda till dig och din verksamhet. Du får en sida som garanterat kommer att uppskattas av Google och som, inte sällan, kliver om den ordinarie hemsidan i rankingen.

Detta innebär rent konkret att du har två stycken hemsidor som drar till sig trafik. En ägs av dig - och den andra hyr du av din SEO-byrå för en avtalad månadskostnad. Den landningssida du har kommer hela tiden att kunna följas upp. Hur många besökare har den, hur många ringer eller mailar dig och hur mycket valuta för pengarna ger den egentligen? Det är en bra lösning sett ur många perspektiv och en landningssida ger dig en bra möjlighet att synas maximalt i den sökmotor som används mest i Sverige.

10 Jul 2022