Miljövänligt drivmedel för bilen

Uppdaterad: 24 mars 2021

Elektricitet var under en tid något som nästan var ett skällsord. Men idag finns det elproduktion som sparar in på jordens resurser och gör att även elbilar är något som anses miljövänligt.

Bilar behöver något typ av drivmedel eller en energikälla, för att kunna rulla. Genom tiderna har man provat alla möjliga energikällor som ved, kol, gas, bensin och diesel. Men det svåra med drivmedel är inte enbart att hitta något som bilen går framåt på. Det ska vara lätt att tanka bilen. Men det bör även vara ett drivmedel som inte utarmar jordens resurser eller skadar miljön på något sätt. Därför har man under senare år börjat prova sig fram när det gäller två områden. Nämligen återvinning och elektricitet från miljövänliga källor.

Återvinningssidan består av biogas som är en biprodukt från förbränningen av avfall. En produkt som annars går helt oanvänd ur processen. Men nackdelen är att det går åt väldigt mycket biogas för att driva en bil samma sträcka som exempelvis en tank med bensin gör. Därför används det mer som ett komplement eller vid stadskörning.

Den gröna elen

Grön el är något som innebär att det är elektricitet som skapas via miljövänliga källor. Det handlar om till exempel vindkraft och solkraft. Två källor som finns runt omkring oss och som varken utarmas eller skadas för att vi drar energi ur det. Källor som finns vare sig man använder sig av dem eller ej. Det finns ett flertal liknande källor som man numera håller på att utvärdera. Som exempelvis vågkraften där man sätter stora skärmar på havets botten. I och med vattnets rörelse drivs de fram och tillbaka och genererar därmed elektricitet.

Påfyllning i hemmet

Det smidiga med en elbil är att man kan fylla på drivmedel var man än är. Till och med i sitt eget hem, på kontoret, i skolan, i affären med mera. Det behövs inga stora, kladdiga reservdunkar eller cisterner som ska fyllas på. Nej, allt man behöver finns i alla hem och övriga byggnader. Det enda man behöver är att dra ut elen till bilen och via exempelvis en laddbox kan bilen sedan stå och laddas upp medan man själv gör något annat. Till exempel när man äter, jobbar, handlar eller tar en god natts sömn. När man återvänder till bilen så drar man bara ut sladden och bilen är fulladdat och klar att köras dit man önskar.

23 Oct 2020