Narkotikabrott kan leda till fängelse i många år

Narkotikabrott är ett av de vanligaste brotten och döms man kan det i vissa fall leda till tio års fängelse. Som misstänkt är det därför viktigt att man anlitar en erfaren brottmålsadvokat.

Om det narkotikabrott man misstänks för kan leda till ett fängelsestraff i minst ett halvt år, har man rätt till en offentlig försvarare och det är då staten som betalar advokatens lön. I de fall man fälls för brottet kan man dock bli återbetalningsskyldig.

Det är tingsrätten som beslutar om man ska få en offentlig försvarare och i samband med detta har man också möjlighet att själv välja vilken advokat man vill ha. Gör man själv inget aktivt val utser i stället rätten en försvarare, men det är inte alls säkert att den advokaten är särskilt erfaren eller skicklig. Som misstänkt för ett narkotikabrott gör man därför bäst i att själv välja advokat.

Viktigt att man anlitar en erfaren brottmålsadvokat

Är man misstänkt eller ska åtalas för ett narkotikabrott är det viktigt att man anlitar en bra brottmålsadvokat, som har stor erfarenhet av liknande mål och att företräda klienter i rätten.

Vill man ha hjälp med att hitta en brottmålsadvokat har Advokatsamfundet en bra sökfunktion på sin hemsida. Där står advokater listade efter specialområde och ort, men man kan även hitta information om hur många timmar de har företrätt olika klienter i rätten. Ju fler timmar desto bättre anses det vara, eftersom det bara är i rätten en advokat egentligen kan skaffa sig erfarenhet och bli riktigt skicklig.

25 Aug 2021