Pulversläckare – när det brinner i elskåpen

Vatten och skum kan användas för att släcka bränder. När det dock brinner i elektriska maskiner och apparater är en pulversläckare att föredra. Anledningen är att pulvret inte leder ström.

Rädda. Larma. Släck. Det är rutinen du ska följa när det börjar brinna. Åtminstone om du ska tro Kaj-Åke “Kajan” Hansson från Hipp Hipp. Du vet den gamla humorserien som gick på SVT i början av 2000-talet med Johan Wester och Anders Jansson. “Kajan” var möjligtvis en galning som ofta var ute och cyklade. Men när det kom till prioritetsordningen vid bränder var han helt rätt på det. Om du dock koncentrerar dig på den sista delen, släckningsarbetet, så finns det lite olika varianter att välja mellan. Traditionellt sett använder man sig ofta av vatten, men även pulver är ett effektivt sätt att ta kål på bränder.

Undvik elchocker med en pulversläckare

Det största fördelen med pulversläckare är att de inte leder ström. Det är en stor skillnad mot till exempel vatten. Om det därför börjar brinna i ett elskåp och du sprutar på vatten är risken stor att du får dig en stöt som heter duga. Spruta istället med en pulversläckare i så fall. Då dödar du elden utan att riskera att elektrifiera dig själv. Du behöver dock vara beredd på att pulversläckaren också innebär ett stort rengöringsarbete i efterhand. Det smutsar helt enkelt ned en hel del. Men om valet står mellan att någonting ska brinna upp är det kanske inte en svår förhandling.

1 Apr 2022