Rama in fönstret med en gardinkappa

Har du problem med att skapa en ombonad känsla i din bostad? Mycket av detta kan faktiskt höra ihop med fönstren. Många tänker sig att ett ökad ljusinsläpp per se skapar en högre trivsel och en illusion av en större bostad. Sant är att mer ljus ger många fördelar, men lika sant är också att ett naket fönster kommer att kännas väldigt konstigt. Gardiner finns för att att rama in fönster och har en stor del i trivseln i en bostad. Saknar du gardiner så är det definitivt läge att börja sondera terrängen och hitta din favorit.

Olika fönster har emellertid också olika egenskaper. Samma sak gäller för bostadens storlek samt för vilket rum fönstren sitter i. Detta gör att valet av gardiner kan bli lite knivigt. Hur hittar man exempelvis gardiner till köket och till mindre fönster? Här är en gardinkappa ett väldigt bra val. En gardinkappa löper parallellt med gardinstången och ligger i överkant snarare än jäms med fönstrets sidor. Fördelen med detta är att en gardinkappa därigenom inte tar så mycket plats och att den finns där utan att ta en massa utrymme eller uppmärksamhet från övriga delar av rummet.

Väljer du en gardinkappa så väljer du en snygg lösning som dessutom är funktionell sett till att den tar bort en del av solen samt viss insyn från exempelvis grannar boende på ett högre plan än du.

Gardiner i sovrummet - välj mörkläggningsgardiner

Vi har olika behov i olika rum. I köket vill man kanske kunna titta ut och där är en gardinkappa ett väldigt bra alternativ. Samma sak om man har mindre fönster och vill att dessa ska synas - men där man ändå vill ha den inramning som en gardin ger. I andra rum och för andra fönster finns emellertid andra gardiner som passar bättre.

I exempelvis sovrummet vill man ha mörkt och skönt och därigenom öka sina möjligheter till en god natts sömn. Genom att välja mörkläggningsgardiner får man optimala förutsättningar för just detta. Mörkläggningsgardiner ger en hotellkänsla och skapar en varm, behaglig atmosfär i sovrummet. Dessutom - förutsatt att man väljer ett tjockare tyg - så kan man blockera bort en hel del oljud. Vilket är perfekt om man bor centralt i en större stad.

I andra rum kan den klassiska kanallängden vara det bästa valet. Valet av gardin handlar om både estetik och funktion. Att välja gardiner handlar om att hitta den bästa lösningen för det egna hemmet - och som kan möta den personliga stil man själv har. Rätt gardin kommer att ta bostaden till nästa nivå, fel gardin kan skapa en lite konstig atmosfär och ingen gardin överhuvudtaget kan leda till att bostaden känns kall, steril och tråkig. Gardiner är viktiga, oavsett rum och fönster.

22 Apr 2022