Svensexa – en sista kväll med gänget innan giftermålet

En svensexa är ett symboliskt festtillfälle för den kommande maken. Men kanske framför allt för hans kompisar som får äran att planera alltihop. Skojfriskt och galet står på menyn.

Det bästa med att gifta sig är inte att två personer som älskar varandra ska få spendera resten av sina liv tillsammans. Det är att makens bästa polare får möjlighet att arrangera en svensexa åt maken. En sista natt i ungkarlslivet innan ringen ska på och det inte finns någon återvändo. En sista riktigt kul kväll på stan innan det är dags att stadga sig och bli ansvarig på riktigt. Traditionellt finns det en kultur om att svensexor ska innehålla strippor och lapdances. Det är dock en förlegad bild och ärligt talat ganska sunkig idé av en svensexa. Huvudsaken är att det ska vara roligt. Då är det bättre att spela paintboll, dricka öl eller ta en femkamp istället.

En svensexa ska ske på kravlösa villkor

På många sätt är svensexan mest symbolisk. Sista kvällen med gänger säger man ibland. Det är förstås lite överdrivet, men det ligger samtidigt någonting i det. Äktenskapet kan vara en symbolisk övergång från den unga mannens frihet till ett vuxet liv med ansvar på sina axlar. Nog förtjänar han faktiskt ett tillfälle att få släppa loss. Ett tillfälle att få umgås med sina kompisar utan några krav på att hinna hem för att hämta barnen och för att det är hans tur att laga middag. Det är väl ändå den blivande maken värd?

21 Mar 2022