Tänk på detta innan du renoverar

Det är mycket att tänka på innan man sätter igång med renoveringen där hemma. Vi har satt ihop en lista för att förenkla för dig som snart skall sätta igång.

Fråga en arkitekt om råd

Innan du gör något annat bör du anlita en arkitekt i Stockholm som hjälper dig se möjligheterna där du skall renovera. Kanske kan de hjälpa dig hitta en lösning som gör renoveringen billigare eller smidigare? Arkitekter har både erfarenhet och kunskap när det kommer till sätt att lösa olika byggnadstekniska problem. De kan bistå dig med allt från färg- och materialval till att räkna på kostnader eller bärighet i en särskild struktur. Att rådfråga en arkitekt innan du sätter igång kan vara ett smart val som som gör att du både sparar tid och pengar.

Ansök om tillstånd i tid

Skall du göra en större renovering kan det behövas tillstånd. Beroende på hur och vart du bor och vilken typ av renovering du skall göra kan du behöva fråga hyresvärd, bostadsrättsföreningen eller kommunen.

Bor du i en hyresrätt så behöver du fråga hyresvärden om i princip alla förändringar du vill göra i lägenheten. Även om du bara vill måla om bör du fråga om lov först. I bostadsrätter är de flesta förändringar som sker på insidan okej men om du vill göra något som påverkar utsidan så bör du fråga styrelsen i bostadsrättsföreningen innan du börjar. Du ska också höra med dem först ifall du planerar stora och omfattande renoveringar som påverkar el eller vatten i huset. Om du skall renovera ditt hus och är osäker på vad som gäller så skall du kontakta byggnadsnämnden i din kommun.

Gör research på material och hantverkare

Innan du anlitar hantverkare skall du göra en ordentlig research. Du kan använda tjänster som offerta eller reco för att hitta välrenommerade och prisvärda hantverkare. Fråga efter kollektivavtal och försäkringar. Det är viktigt som säkerhet för både dig och de som arbetar hemma hos dig ifall något händer.

Många gör misstaget att de åker till ett ställe och köper allt material som behövs där. Det kanske är praktiskt men inte särskilt kostnadseffektivt. Kolla upp vad du vill ha och vad du behöver och vart du kan få det bästa priset. Du kan spara flera tusenlappar på att åka till tre affärer istället för till en.

Bestäm dig för en budget

Var noga med din budget. Om du anlitar hantverkare så skriv kontrakt innan där det är specificerat vad de skall göra och hur mycket det kommer kosta dig. På så sätt har du koll på arbetskostnaderna. Anlitar du en arkitekt kan de hjälpa dig göra kostnadsberäkningar som innefattar både material och arbete annars får du själv räkna på vad materialet kommer kosta och lägga ihop det med hantverkarnas offerter. Även om du räknar på budget så bör du vara beredd på oförutsedda utgifter, tyvärr smyger de sig alltid in i även de minsta renoveringsarbeten.

10 Apr 2022