Vad gäller vid utlandsflytt - Informera berörda

När det gäller vardagen behöver du inte oroa dig för hur saker fungerar. Du betalar skatt, är föräldraledig eller sjukskriven, eller tar studielån. Men redan i planeringsstadiet, när du har bestämt dig för att lämna landet, måste du kontakta olika myndigheter. Börja med Skatteverket, som behöver veta om du kommer att arbeta och tjäna pengar i det nya landet. Det är också viktigt att ange hur länge du kommer att vara borta. Detta har betydelse för vilket land du ska betala skatt till. Om du planerar att vara borta längre än ett år måste du också informera Försäkringskassan. Om din nya adress är inom EU är det vanligtvis enklare, men se till att ta upp frågan i god tid så att alla detaljer kan falla på plats. Sverige har avtal med många andra länder.

Bostaden - Vad händer med den?

Om du bara kommer att vara borta en begränsad tid, kanske eftersom din arbetsgivare skickar ut dig eller för studier, måste du bestämma vad du ska göra med din bostad. Diskutera med din bostadsrättsförening om det är möjligt att hyra ut den i andra hand under den aktuella perioden. Det brukar vara godkänt. Om du väljer att lämna din bostad måste du antingen ta med dig dina möbler och tillhörigheter eller lagra dem. I båda fallen är det viktigt att du i god tid kontaktar ett flyttföretag. Om dina ägodelar ska transporteras långt bort med container på båt kan det ta veckor eller till och med månader innan du och ditt bohag återförenas.

Abonnemang och försäkringar

Ingen vill betala för något man inte använder, vare sig det handlar om TV-kanaler, gymkort eller bilförsäkringar. Se självklart över dessa detaljer, men glöm inte att kolla andra saker som vaccinationer, bankkort, eventuell a-kassa och giltighetstiden för körkort och pass. Det är också viktigt att se till att din post hanteras på rätt sätt. Se till att familj eller vänner kan ta hand om den om du inte planerar att få allt eftersänt.

Med rätt planering och förberedelser kan du göra din utlandsflytt så smidig som möjligt. Se till att ta itu med alla nödvändiga administrativa uppgifter i förväg så att du kan fokusera på att njuta av ditt nya äventyr. Du kan alltid ta hjälp av ett företag som utlandsflytt.net för att göra flytten så smifig som möjligt. Lycka till!

4 Aug 2023