Vad menas med arvsrätt?

Vad innebär egentligen arvsrätt? Vill du veta lite lättfattligt hur det går till och vem som ärver vem? Hur skyddar man den man älskar när man inte är gift?

Är du gift med din partner, maka eller make så ärver ni varandra. Den som lever vidare får då så kallat fritt förfogande att göra som man vill med sitt arv. Du kan skänka bort det. Du kan välja att sälja delar av det eller allt. Du gör helt enkelt som du vill med det som är ditt. På ett juridiskt fackspråk kallas det för fri förfoganderätt. Har ni gemensamma barn kan de inte kräva något arv förrän du själv dör. Finns det däremot barn från tidigare förhållande blir det en annan femma. De får ut sin arvslott på direkten. Halva arvet är arvsrätten för deras del. Det kan orsaka en hel del ekonomiska bekymmer för den som är kvar i livet.

Arvsrätt kan skydda din älskade partner

Det går alltid att skriva ett testamente där viljan hos den avlidne beskrivs. Det går alltså att testamentera bort en del av arvet till din partner. Det kan ni göra om ni inte är gifta och med det har laglig rätt till varandras kvarlåtenskap. I vilket fall kan man aldrig ta bort arvsrätten från sina bröstarvingar eller särkullbarn. De har alltid rätt till hälften av det som är kvar. Det är också viktigt att det finns papper på att båda är ägare till det man köper tillsammans. Om man inte vill vara ensam ägare det såklart.

10 Apr 2022